- Home
- >
- Wanneer heeft u een advocaat nodig?
Wanneer heeft u een advocaat nodig?
Of u een advocaat nodig hebt, dat hangt volledig af van uw situatie. Toch is het in alle juridische conflicten aan te raden om advies of hulp in te winnen van een advocaat, óók als dit niet verplicht is. Bent u namelijk niet zo bekend in de juridische wereld, dan is het bijvoorbeeld lastig om de zaak goed voor de rechter te brengen. Daarnaast kunnen bepaalde zaken hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf tot gevolg hebben. De expertise van een advocaat biedt uitkomst, hij kan de situatie namelijk beter uitleggen aan de rechter.
-
- Advocaat verplicht
Bij gerechtelijke procedures is het verplicht om de hulp van een advocaat in te schakelen. Denk hierbij aan zaken in het familierecht of civiele procedures die niet via de kantonrechter lopen. Ook in specifieke zaken, bijvoorbeeld een faillissement, en bij het starten van een kort geding moet u een advocaat in de arm nemen.
- Advocaat verplicht
-
- Advocaat niet verplicht
Loopt een zaak via de kantonrechter, bijvoorbeeld bij huurkwesties of loonconflicten, dan is het niet verplicht om de hulp van een advocaat in te schakelen. De kantonrechter behandelt alle civiele procedures en arbeids-en huurzaken tot 25.000 euro. Bij zaken onder dit bedrag hoeft u dus geen advocaat in te zetten.Ook bij strafrechtelijke kwesties is dit niet verplicht. Wel is het in zo’n situatie sterk aan te raden om een advocaat in de arm te nemen. Hij checkt of alles via de regels verloopt en bereidt samen met u de rechtszitting voor. Daarnaast is hij aanwezig tijdens het verhoor van de verdachte of de getuigen.
- Advocaat niet verplicht
- Standaarddocumenten
Een vaststellingsovereenkomst, ontslagbrief, concurrentiebeding of een ouderschapsplan: gaat het alleen om het opstellen van een document, dan heeft u niet altijd de uitgebreide hulp van een advocaat nodig. Veel standaarddocumenten kunt u via betrouwbare juridische partijen aanschaffen.