De bijzondere bijstand is een voorziening voor noodzakelijke uitgaven die u door bijzondere omstandigheden niet kunt betalen. Deze vorm van bijstand verschilt van de ‘normale’ bijstand. Bij bijzondere bijstand gaat het om kosten zijn die u normaal niet maakt, maar die u nu door omstandigheden wel moet maken. De normale bijstand is een maandelijkse uitkering ter dekking van uw levensonderhoud. U vraagt de bijzondere bijstand bij de gemeente aan.

Niet eens met besluit? Maak bezwaar!

Is uw aanvraag voor bijzondere bijstand afgewezen? Maak altijd bezwaar als u het niet eens bent met het besluit. Via een bezwaarschrift voert u argumenten aan om alsnog de bijzondere bijstand te ontvangen. Een advocaat helpt u hierbij. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.

Voorbeelden bijzondere bijstand

Voorbeelden van bijzondere bijstand zijn: de kosten voor thuiszorg, een aanpassing in huis of orthopedisch schoeisel. Maar bijzondere bijstand kan ook zijn:

 • Bijdrage gemeente aan schoolreisje voor ouders met minimuminkomen.
 • Categoriale bijzondere bijstand voor mensen met een AOW uitkering of gehandicapten (jaarlijkse bijzondere bijstand).
 • Bijdrage gemeente voor contributie sportclub of bibliotheek.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Het college van burgemeester en wethouders toetst uw aanvraag en moet vaststellen of uw aanvraag noodzakelijk is. Het antwoord krijgt u in de vorm van een besluit.

Besluit van de gemeente over bijzondere bijstand

Bij de beoordeling of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand heeft de gemeente beoordelingsvrijheid. Dit betekent dat de gemeente zelf beoordeelt of voldaan wordt aan de eisen die de wet stelt.

Van belang is altijd of de gemeente in redelijkheid tot zijn oordeel heeft kunnen komen. Vaak moeten vage termen uit de wet worden uitgelegd. Dit kan leiden tot een beslissing die niet redelijk is, of buiten de bevoegdheid van de gemeente gaat. Bovendien kan de motivering onvoldoende zijn. De uitvoering van de wet is overgelaten aan de gemeentes individueel. Laat een besluit van de gemeente dan ook altijd tijdig toetsen door een advocaat bezwaar uitkeringen. Vaak is er ruimte voor discussie en kan de advocaat argumenten aanvoeren die in uw voordeel werken.

Bijstand van een advocaat uitkeringen

Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van de gemeente over de bijstand? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!

Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 64
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom LBBU?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Bewaar uitkeringen
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.