De bijzondere bijstand is een voorziening voor noodzakelijke uitgaven die u door bijzondere omstandigheden niet kunt betalen. Deze vorm van bijstand verschilt van de ‘normale’ bijstand. Bij bijzondere bijstand gaat het om kosten zijn die u normaal niet maakt, maar die u nu door omstandigheden wel moet maken. De normale bijstand is een maandelijkse uitkering ter dekking van uw levensonderhoud. U vraagt de bijzondere bijstand bij de gemeente aan.
Niet eens met besluit? Maak bezwaar!
Is uw aanvraag voor bijzondere bijstand afgewezen? Maak altijd bezwaar als u het niet eens bent met het besluit. Via een bezwaarschrift voert u argumenten aan om alsnog de bijzondere bijstand te ontvangen. Een advocaat helpt u hierbij. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Voorbeelden bijzondere bijstand
Voorbeelden van bijzondere bijstand zijn: de kosten voor thuiszorg, een aanpassing in huis of orthopedisch schoeisel. Maar bijzondere bijstand kan ook zijn:
- Bijdrage gemeente aan schoolreisje voor ouders met minimuminkomen.
- Categoriale bijzondere bijstand voor mensen met een AOW uitkering of gehandicapten (jaarlijkse bijzondere bijstand).
- Bijdrage gemeente voor contributie sportclub of bibliotheek.
Bijzondere bijstand kunt u aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Het college van burgemeester en wethouders toetst uw aanvraag en moet vaststellen of uw aanvraag noodzakelijk is. Het antwoord krijgt u in de vorm van een besluit.
Besluit van de gemeente over bijzondere bijstand
Bij de beoordeling of u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand heeft de gemeente beoordelingsvrijheid. Dit betekent dat de gemeente zelf beoordeelt of voldaan wordt aan de eisen die de wet stelt.
Van belang is altijd of de gemeente in redelijkheid tot zijn oordeel heeft kunnen komen. Vaak moeten vage termen uit de wet worden uitgelegd. Dit kan leiden tot een beslissing die niet redelijk is, of buiten de bevoegdheid van de gemeente gaat. Bovendien kan de motivering onvoldoende zijn. De uitvoering van de wet is overgelaten aan de gemeentes individueel. Laat een besluit van de gemeente dan ook altijd tijdig toetsen door een advocaat bezwaar uitkeringen. Vaak is er ruimte voor discussie en kan de advocaat argumenten aanvoeren die in uw voordeel werken.
Bijstand van een advocaat uitkeringen
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van de gemeente over de bijstand? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!
Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.