- Home
- >
- Blogberichten
- >
- Heb ik recht op een WW-uitkering?
Heb ik recht op een WW-uitkering?
Heb ik recht op een WW-uitkering?
Heb ik recht op een WW-uitkering? Als u een werknemer bent en u raakt geheel of gedeeltelijk werkloos dan heeft u mogelijk recht op een WW-uitkering. Deze uitkering helpt u om het verlies van inkomsten op te vangen. Wij delen de voorwaarden waar u aan dient te voldoen om recht te hebben op een WW-uitkering. Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV over uw WW-uitkering? Een advocaat van het LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op! Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de LBBU intakebalie.
De WW-uitkering is een werknemersverzekering. Werkloze werknemers die voldoende arbeidsverleden hebben en die beschikbaar zijn voor arbeid hebben recht op deze werkloosheidsuitkering.
Heb ik recht op een WW-uitkering?
Of u recht heeft op een WW-uitkering hangt van uw situatie af: u dient te voldoen aan de gestelde voorwaarden voor de uitkering.
Alexandra werkte als receptioniste bij een bank. Vanwege een reorganisatie raakt zij haar baan kwijt. Zij vraagt een WW-uitkering aan. Het UWV wijst de aanvraag of omdat Alexandra ziek is geworden nadat zij haar baan kwijtraakte en ze daarom niet beschikbaar is voor werk.
Voorwaarden WW-uitkering
U dient aan een aantal voorwaarden te voldoen als u een WW-uitkering aanvraagt.
- U dient verzekert te zijn voor werkloosheid. Als u werkzaam was als werknemer en u heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt dan bent u meestal verzekerd voor werkloosheid.
- U verliest minimaal 5 of meer arbeidsuren per week en u heeft geen recht op loon over deze uren.
- U bent per direct beschikbaar voor betaald werk.
- Er geldt een wekeneis. Deze houdt in dat u in de 36 weken voordat u werkloos werd, 26 weken heeft gewerkt.
- Het ontslag is niet verwijtbaar: u bent bijvoorbeeld niet ontslagen op staande voet en u heeft niet zelf ontslag genomen.
Is uw aanvraag voor een WW-uitkering afgewezen? Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk een bezwaarschrift indient als u het niet eens bent met de afwijzing. Heeft u advies nodig over uw situatie, neem dan direct contact op met de LBBU intakebalie. U kunt ons zeven dagen per week 24 uur per dag bereiken via de website en via WhatsApp.
Ben ik verzekerd voor een WW-uitkering?
Werkt u in loondienst, dan bent u in de meeste gevallen verzekerd voor een WW-uitkering. Als u voltijds met onbetaald verlof bent, AOW-gerechtigd bent of illegaal in Nederland verblijft dan bent u niet verzekerd voor een WW-uitkering.
Arbeidsongeschiktheid
Een van de voorwaarden voor het ontvangen van een WW-uitkering is dat u per direct beschikbaar bent voor betaald werk. Als u een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt heeft u meestal geen recht op een WW-uitkering. In sommige gevallen heeft u er mogelijk wel recht op, dan hoeft u niet te voldoen aan de jareneis.
Heeft u recht op een WW-uitkering? In dit artikel leest u hoelang u maximaal recht heeft op een WW-uitkering.
Bezwaar maken tegen een beslissing van het UWV
Als het UWV een beslissing neemt over uw WW-uitkering waar u het niet mee eens bent, dan kunt u bezwaar maken tegen deze beslissing (LINK naar blog over bezwaar UWV, ook meegestuurd, staat dus nog niet online als ik dit schrijf). Als het UWV een beslissing neemt over uw recht op een WW-uitkering dan heeft dit gevolgen voor uw financiële situatie. Laat deze beslissing daarom controleren door een advocaat bezwaar uitkeringen. Onze advocaten helpen u graag! Neem direct contact op met de LBBU intakebalie.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Bijstand van een advocaat WW-uitkering
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV over uw WW-uitkering? Een advocaat van het LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op! Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.