Wanneer heb ik recht op een Nabestaanden uitkering (Anw uitkering)?


Omschrijving situatie

Als uw partner overlijdt, heeft u recht op een Nabestaanden uitkering. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Zo moet uw partner verzekerd zijn geweest voor de Algemene nabestaandenwet (Anw).

Partner verzekerd voor Anw-uitkering
Als uw partner op de dag van overlijden in Nederland woonde of werkte, is hij of zij verzekerd voor een Anw uitkering. U kunt ook in aanmerking komen voor een Anw uitkering als uw partner verzekerd was voor een nabestaandenuitkering in:

  • een land van de EU
  • een land binnen de EER
  • een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten

Overige voorwaarden voor Anw
Voor een Anw uitkering geldt dat u nog geen geen recht hebben op AOW. Daarnaast voldoet u aan minimaal 1 van de volgende voorwaarden:

  • U verzorgt een eigen kind, pleeg- of stiefkind onder de 18 jaar.
  • U bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.

Gezamenlijk huishouden en Anw
Elke nabestaande die met een vaste partner een gezamenlijk huishouden voerde op het moment van het overlijden, heeft recht op een Anw uitkering. U wordt niet alleen als partner gezien als u getrouwd was, maar ook als u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of samenwoonde en een samenlevingscontract had afgesloten.

Hoogte Anw afhankelijk van inkomsten
Als u geen andere inkomsten heeft, krijgt u de volledige Anw uitkering. Heeft u wel andere inkomsten, dan is het mogelijk dat (een deel van) die inkomsten worden afgetrokken van de Anw uitkering. De SVB zorgt voor de uitbetaling van de Nabestaanden uitkering.

Neem contact op voor direct advies

Heeft u vragen over de Anw uitkering, neem dan direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook op basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.