- Home
- >
- Juridische oplossingen
- >
- Wanneer heb ik recht op een Nabestaanden uitkering (Anw uitkering)?
Wanneer heb ik recht op een Nabestaanden uitkering (Anw uitkering)?
Omschrijving situatie
Als uw partner overlijdt, heeft u recht op een Nabestaanden uitkering. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Zo moet uw partner verzekerd zijn geweest voor de Algemene nabestaandenwet (Anw).
Partner verzekerd voor Anw-uitkering
Als uw partner op de dag van overlijden in Nederland woonde of werkte, is hij of zij verzekerd voor een Anw uitkering. U kunt ook in aanmerking komen voor een Anw uitkering als uw partner verzekerd was voor een nabestaandenuitkering in:
- een land van de EU
- een land binnen de EER
- een land waarmee Nederland een verdrag over sociale zekerheid heeft gesloten
Overige voorwaarden voor Anw
Voor een Anw uitkering geldt dat u nog geen geen recht hebben op AOW. Daarnaast voldoet u aan minimaal 1 van de volgende voorwaarden:
- U verzorgt een eigen kind, pleeg- of stiefkind onder de 18 jaar.
- U bent voor meer dan 45% arbeidsongeschikt.
Gezamenlijk huishouden en Anw
Elke nabestaande die met een vaste partner een gezamenlijk huishouden voerde op het moment van het overlijden, heeft recht op een Anw uitkering. U wordt niet alleen als partner gezien als u getrouwd was, maar ook als u een geregistreerd partnerschap bent aangegaan of samenwoonde en een samenlevingscontract had afgesloten.
Hoogte Anw afhankelijk van inkomsten
Als u geen andere inkomsten heeft, krijgt u de volledige Anw uitkering. Heeft u wel andere inkomsten, dan is het mogelijk dat (een deel van) die inkomsten worden afgetrokken van de Anw uitkering. De SVB zorgt voor de uitbetaling van de Nabestaanden uitkering.
Neem contact op voor direct advies
Heeft u vragen over de Anw uitkering, neem dan direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook op basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.