Bijstandsfraude betekent dat u tegen de gemeente niet eerlijk bent over uw (financiële) situatie. En hierdoor onterecht een bijstandsuitkering of een te hoge bijstandsuitkering krijgt. Het maakt voor de gemeente niet uit of u dit met opzet doet of per ongeluk.
Er is sprake van bijstandsfraude in de volgende gevallen:
- U geeft inkomsten uit werk, erfenis of spaargeld niet of niet juist op.
- U woont samen, maar u geeft op dat u alleen woont.
- U woont op een ander adres dan dat u heeft opgegeven.
- Uw kinderen staan bij u ingeschreven maar zij wonen niet bij u.
Als de gemeente vermoedt dat u uitkeringsfraude pleegt, doet zij een fraudeonderzoek. Bij een fraudeonderzoek verzamelt de gemeente zoveel mogelijk informatie over uw situatie. U kunt een uitnodiging voor een gesprek krijgen, maar als de aanwijzingen sterk zijn kan de gemeente ook onaangekondigd bij u langskomen (huisbezoek) en onderzoek doen.
De advocaten aangesloten bij het LBBU zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan. Neem contact op met de LBBU intakebalie!
Strafrechtelijk onderzoek
Als de gemeente vermoedt dat u langere tijd hebt gefraudeerd en onterecht een groot bedrag aan bijstand heeft ontvangen, dan kan er een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door sociale rechercheurs, die meer opsporingsbevoegdheid hebben. Het is goed mogelijk dat u mensen bij u aan de overkant van de straat ziet posten, of dat uw buren worden ondervraagd. Het is zelfs mogelijk dat u door camera’s in de gaten wordt gehouden of dat uw telefoon wordt afgeluisterd.
Gevolgen fraude
- U moet het bedrag terugbetalen dat u ten onrechte aan uitkering hebt ontvangen.
- U krijgt een boete die net zo hoog is als het gefraudeerde bedrag.
- Krijgt u onterecht een uitkering, dan wordt deze onmiddellijk stopgezet.
- Krijgt u teveel uitkering, dan wordt uw uitkering verlaagd.
- Pleegt u meermalen fraude, dan loopt u het risico dat u een bepaalde periode helemaal geen uitkering meer krijgt.
- Heeft u voor meer dan € 50.000,- gefraudeerd, dan maakt de sociale recherche een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal gaat naar de Officier van Justitie, waarbij aangifte wordt gedaan. U moet dan voor de strafrechter verschijnen en kunt veroordeeld worden. U kunt dan een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf krijgen. Dit alles kan tot gevolg hebben dat u een strafblad krijgt.
Tips bij verhoor door de sociale recherche of politie
- U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
- Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.
- Een advocaat van het LBBU kan u verdedigen als het tot een strafzaak komt en u voorzien van het beste juridische advies.
Neem direct contact op met LBBU
Wordt u door de gemeente beschuldigd van fraude met uw bijstandsuitkering, neem dan direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.