De Wajong is een voorziening die bedoeld is voor arbeidsongeschikte jongeren. Om aanspraak te kunnen maken op de Wajong uitkering is vereist dat u sinds jonge leeftijd een ziekte of handicap heeft, waardoor u niet kunt werken. U krijgt de uitkering als u 18 jaar of ouder bent. U vraagt de Wajong uitkering aan bij het UWV.
Weigering Wajong? Maak bezwaar!
Heeft u een Wajong uitkering aangevraagd, maar is deze geweigerd? Een advocaat van LBBU helpt u en dient een bezwaar- of beroepschrift in. Zo worden uw kansen op toekenning van de uitkering vergroot. In de meeste gevallen kost de inzet van een advocaat u niets. Enkel een kleine bijdrage wordt gevraagd. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Oude en nieuwe regelingen Wajong
Er zijn 3 soorten Wajong:
- Oude Wajong:
U valt onder de oude Wajong als u vóór 2010 (voor de eerste keer) een Wajong heeft aangevraagd. Bij de oude Wajong zorgt de Wajong-uitkering voor (een aanvulling op) uw inkomsten. De mate van arbeidsongeschiktheid bepaalt het uitkeringspercentage. - Wajong 2010:
U valt onder Wajong 2010 als u tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 (voor de eerste keer) Wajong heeft aangevraagd. Bij de Wajong 2010 kunt u door het UWV hulp krijgen bij het vinden van werk. Daarbij staat het werken naar vermogen centraal. De nadruk ligt daarmee minder op de uitkering zelf. - Wajong 2015:
Sinds de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 komt u alleen nog voor een Wajong-uitkering in aanmerking als u nu en in de toekomst niet meer kunt werken. Dan kunt u een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij het UWV. Het UWV beoordeelt vervolgens welke ondersteuning er in uw geval nodig is.
Overstappen van Oude Wajong naar Wajong 2010
Had u vóór 1 januari 2010 een Wajong-uitkering aangevraagd, dan heeft u de mogelijkheid om over te stappen naar de Wajong 2010. Bij de Wajong 2010 ligt de nadruk op uw mogelijkheden om te werken en is dus geschikt voor uitkeringsgerechtigden die nu of in de toekomst nog kunnen werken. Door te werken kan uw inkomen stijgen. Maar denk eraan dat u ook extra plichten krijgt als u overstapt.
Bijstand van een advocaat Wajong uitkering
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV over uw Wajong-uitkering? Een advocaat van het LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!
Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.