Fraude met een UWV uitkering is een vorm van uitkeringsfraude. Het gaat bij uitkeringsfraude om het niet of niet behoorlijk nakomen van de plichten die u heeft bij het krijgen van de uitkering. Vaak gaat het om het tijdig (door)geven van de juiste informatie over uzelf en uw situatie: de informatieplicht. Als u zich niet aan uw plichten houdt, kan het UWV dat zien als fraude. Bij deze fraude speelt de mate van verwijtbaarheid een rol bij de bepaling van de hoogte van een eventuele straf.
Het UWV regelt onder andere de volgende soort uitkeringen:
- WW-uitkering (Werkloosheidsuitkering)
- WAO (Wet ArbeidsOngeschiktheidsverzekering)
- WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen, opgesplitst in WGA of IVA-uitkering)
- Ziektewet
- Wajong
Als u niet voldoet aan de regels die het UWV stelt, kan dit gevolgen hebben voor uw uitkering en is het mogelijk dat u een boete krijgt opgelegd. In sommige gevallen kan zelfs een strafzaak tegen u worden gestart.
De advocaten aangesloten bij het LBBU zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan. Neem contact op met de intakebalie van LBBU!
Wat is uitkeringsfraude?
Iedereen die een uitkering heeft of ooit heeft gehad kan voorwerp zijn van onderzoek door het UWV of de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst. Fraude met een uitkering kan op een aantal manieren plaatsvinden:
- Identiteitsfraude: iemand gebruikt de identiteit van een ander om (toch) een uitkering te verkrijgen waar hij of zij eigenlijk geen recht op heeft.
- Inkomstenfraude: bepaalde inkomsten worden door uitkeringsgerechtigden niet opgegeven. Zij verdienen bijvoorbeeld wat bij, maar geven deze inkomsten niet op aan de Belastingdienst of UWV (zwart geld).
- Vermogensfraude: een deel van het vermogen wordt niet opgegeven. Deze vorm van fraude is alleen relevant bij de bijstandsuitkering. De gemeente voert deze uitkering uit en niet het UWV.
- Leefvormfraude: voor de bijstandsuitkering, de ANW-uitkering en de AOW geldt dat men op moet geven of men samenwoont. Het al dan niet samenwonen heeft gevolgen voor de hoogte aan de uitkering. Als wijzigingen in de persoonlijke situatie niet worden doorgegeven kan dit leiden tot een boete of strafrechtelijke vervolging.
Alle vormen van fraude met een uitkering kunnen vergaande gevolgen hebben voor de betrokkenen. Het UWV kan en mag u controleren en u bent ook verplicht mee te werken aan een onderzoek. Als blijkt dat u heeft gefraudeerd is het goed mogelijk dat de uitkering wordt stopgezet, u een boete krijgt opgelegd of de hoogte van de uitkering naar beneden wordt bijgesteld. Een advocaat kan u bijstaan wanneer u onderwerp bent van een onderzoek of wanneer u voor de rechter moet verschijnen.
Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU
Wordt u door het UWV beschuldigd van uitkeringsfraude, neem dan direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Tips bij verhoor door de sociale recherche of politie
- U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
- Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.
- Een advocaat van LBBU kan u verdedigen als het tot een strafzaak komt en u voorzien van het beste juridische advies.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.