Heeft u bericht ontvangen dat u onterecht een uitkering of toeslag heeft ontvangen? U loopt het risico dat u een fors bedrag moet terugbetalen. Een uitkeringsinstantie baseert de beslissing om uw uitkering als onterecht aan te merken vaak op informatie die zij van instanties krijgt, zoals van de gemeente, UWV of de belastingdienst. Die informatie hoeft niet altijd juist of volledig te zijn; maar uw uitkering wordt nu wel teruggevorderd. Dat kan financiële problemen opleveren. U doet er dan ook goed aan het besluit van de uitkeringsinstantie altijd te laten beoordelen door een advocaat bezwaar uitkeringen. Via bezwaar of beroep kan de beslissing vaak worden teruggedraaid.
Niet eens met besluit? Maak bezwaar!
Een bezwaar dient u in als u het niet met de beslissing van de gemeente of het UWV eens bent. Via een bezwaarschrift voert u argumenten aan om de uitkering te behouden. Een advocaat helpt u hierbij. Onze advocaten weten welke argumenten de grootste slagingskans geven in uw zaak. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Voorlopige voorziening
In sommige gevallen duurt de bezwaar– en beroepsprocedure (veel) te lang. Veel mensen kunnen deze – vaak langdurige procedures – niet afwachten en willen snel een (voorlopige) beslissing van een rechter. Bij uitkeringen kunt u denken aan een voorschot als voorlopige voorziening of juist aan uitstel van terugbetaling van een uitkering.
Voorlopige voorziening is voorlopig
Wel moet rekening gehouden worden met het feit dat het gaat om een voorlopige voorziening. In de uiteindelijke procedure kan bijvoorbeeld blijken dat het voorschotbedrag niet juist was. In dat geval dreigt een verplichte terugbetaling.
Bijstand van een advocaat
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van de gemeente of het UWV over uw uitkering? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op! Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.