Een Ziektewet uitkering kunt u krijgen als u door ziekte niet kunt werken en geen aanspraak kunt maken op doorbetaling van loon van uw werkgever. Onder de Ziektewet vallen bijvoorbeeld:
- werknemers die geen werkgever (meer) hebben. Denk bijvoorbeeld aan zieke werknemers waarvan het contract afloopt, zieke uitzendkrachten en zieke WW-gerechtigden;
- werknemers met een hoog ziekterisico (o.a. orgaandonoren, zwangeren);
- ‘werknemers’ met een bijzonder dienstverband: thuiswerkers, stagiairs, freelancers;
- WW-gerechtigden die dertien weken of langer ziek zijn;
- vrijwillig verzekerden voor de Ziektewet.
In de meeste gevallen gaat het om werknemers die geen werkgever meer hebben. Zonder werkgever is er geen inkomen. Een WW uitkering heeft in dit geval geen nut, omdat u ziek bent en niet kunt solliciteren, laat staan werken. Voor deze personen is er de Ziektewet. U vraagt de Ziektewet uitkering aan bij het UWV.
NB: neem nooit zelf ontslag wanneer u ziek bent. Het UWV kan u in dat geval een Ziektewet uitkering weigeren.
Niet eens met besluit? Maak bezwaar!
Is uw Ziektewet uitkering stopgezet, bent u het niet eens met de beslissing van uw (ex)werkgever of is de aanvraag door het UWV afgewezen? Maak altijd bezwaar als u het niet eens bent met het besluit. LBBU en advocaten hebben veel ervaring met het voeren van bezwaarprocedures. Zij weten welke argumenten de grootste slagingskans geven in uw zaak. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.
![alert](https://lbbu.nl/wp-content/webp-express/webp-images/doc-root/wp-content/uploads/alert.png.webp)
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Ziektewet – Eerstejaars Ziektewet-beoordeling
Bent u op of na 1 januari 2013 ziek geworden? Na een jaar krijgt u een Eerstejaars Ziektewet-beoordeling. Deze beoordeling wordt door het UWV gebruikt om te zien of er arbeidsmogelijkheden voor u zijn. Aan de hand van uw ziekte en mogelijkheden wordt gekeken hoeveel u met andere arbeid zou kunnen verdienen. Is dit meer dan 65% van uw maatmanloon? Dan krijgt u geen Ziektewet uitkering meer. Wel kunt u mogelijk een WW uitkering aanvragen.
Na twee jaar ziekte kunt u in aanmerking komen voor een WIA uitkering.
Uw (ex-)werkgever als uitvoerder Ziektewet
In sommige gevallen betaalt niet het UWV, maar uw (ex-)werkgever de uitkering. Dit is het geval wanneer:
- u een fictief dienstverband had (als thuiswerker, stagiair, provisiewerker of freelancer);
- u ziek wordt binnen vier weken na afloop van uw dienstverband;
- u een werknemer bent, waarvan het dienstverband eindigt tijdens ziekte.
In deze gevallen voert de (ex-)werkgever de Ziektewet uit en deelt de beslissing aan u mee.
Bezwaar tegen UWV ziektewetuitkering
Een beslissing van het UWV kunt u aanvechten via een bezwaarschrift. LBBU helpt u hierbij. U kunt in bezwaar als het gaat om:
- Weigering ziektewetuitkering
- Oordeel verzekeringsarts dat u niet arbeidsongeschikt bent (weigering uitkering)
- Weigering uitkering door te verwachten ziekte
- UWV weigert uitkering omdat u uw eigen herstel zou hebben bemoeilijkt
- UWV weigert uitkering omdat u controle of keuring weigerde
Bijstand van een advocaat bezwaar uitkeringen
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV of uw (ex-)werkgever over de Ziektewet uitkering? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!
Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.