Help! Huisbezoek van de sociale recherche

25.01.2019

Ontvangt u een uitkering en voelt u zich door de sociale dienst als een crimineel behandeld? Heeft u een huisbezoek gehad naar aanleiding van een anonieme tip, een jaloerse buurvrouw of een bericht op facebook? U bent niet de enige. Een veelbesproken onderwerp in de politiek is dat de sociale recherche meer bevoegdheden heeft dan de politie. Zonder dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit kan de sociale recherche tijdens een huisbezoek vrijwel ongelimiteerd uw huis doorzoeken en u vragen stellen waar u direct antwoord op moet geven. Dit alles zonder dat u een advocaat kunt raadplegen. Er worden foto’s genomen van uw inboedel en uw administratie kan worden meegenomen. Help, heeft u nog toevallig wat post liggen van uw ex, een extra broek van uw verre vriend of een boxershort van uw naaste vriend dan wordt al snel gesuggereerd dat u samenwoont. En daarmee geen recht zou hebben op uw uitkering voor een alleenstaande. Samen wonen is toch wat anders denkt u dan……. Maar toch wordt ‘een gezamenlijke huishouding’ als snel aangenomen. Ons kantoor heeft al met veel van dit soort zaken te maken gehad. Onze ervaring is dat veel te gemakkelijk door de gemeenten wordt aangenomen dat u samenwoont en achteraf blijkt dat dit niet het geval is geweest en uw uitkering dus ten onrechte wordt stopgezet of teruggevorderd.

Ook wordt er een verklaring opgesteld die u dient te ondertekenen. Als u dit niet doet, dan krijgt u te horen dat uw uitkering – om de een of andere reden – weleens zou kunnen worden beëindigd. Dat u zo onder druk gezet kan worden is natuurlijk schandalig. Op zo’n moment heb je het gevoel dat je helemaal geen privacy meer hebt. Wat u nodig heeft is een goede advocaat.

Uw verklaring is van groot belang. Het is namelijk zo dat als u uit angst, woede, onmacht of frustratie iets verklaard tegen de sociale recherche of een medewerker van de gemeente dit niet zomaar uit het dossier verdwijnt en zelfs een rechter hier nog in een beroepsprocedure een groot belang aan hecht. Zelfs als u achteraf zegt dat het niet klopt wat u heeft verklaard. Uw gevoel van onmacht en woede is dan groot! Dit is echter wel te voorkomen dus blijf scherp en laat u niet onder de tafel praten. U heeft ook rechten.

Kortom: verklaar liever niets dan teveel! Als u al verklaard heeft moet u uw verklaring goed en rustig doornemen voordat u uw handtekening zet. Het kan ook zo maar zijn dat de recherche u voorhoudt dat als u niet tekent uw uitkering wordt beëindigd. Dit is niet waar en u moet sterk in uw schoenen blijven staan en op zo’n moment niet toegeven. Als uw verklaring niet juist is opgeschreven moet u niet tekenen.

Ook kunt u verzoeken om een afspraak later die dag te maken bij het gemeentehuis. U kunt alles dan nog even goed nalezen en eventueel een advocaat raadplegen voor advies. Mocht blijken dat de gemeente uw uitkering vervolgens beëindigt dan kunt u binnen zes weken bezwaar maken als u het hier niet mee eens bent.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.1

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.