Als een uitkeringsinstantie een beslissing heeft genomen over het afwijzen, verlagen of stopzetten van uw uitkering, dan kunt u daartegen in bezwaar. Als het bezwaar ongegrond verklaard, dan kunt u in beroep gaan. Is uw beroepschrift ongegrond verklaard? In veel gevallen kunt u nog in hoger beroep. Hoger beroep betekent dat een andere rechter nogmaals uw zaak bekijkt en een beslissing neemt. Wilt u hoger beroep instellen, neem dan direct contact op met de LBBU intakebalie.
Advocaat hoger beroepschrift uitkeringen
De hoger beroepsprocedure is werk voor een advocaat. In de meeste gevallen is uw beroepschrift immers (deels) ongegrond verklaard. Het hangt nu van het hoger beroepschrift en het oordeel van de rechter af of u gelijk krijgt. De inzet van een advocaat vergroot uw kansen in hoger beroep. Die weet welke argumenten de grootste slagingskans geven in uw zaak. Bovendien krijgt u te maken met ingewikkeld procesrecht en strikte termijnen.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Hoger beroep bij speciale bestuursrechter
In uitkeringszaken worden alle hoger beroepszaken behandeld door de Centrale Raad van Beroep (CRvB) in Utrecht. Het hoger beroepschrift moet binnen zes weken na de uitspraak van de rechtbank worden ingediend bij de CRvB.
Mogelijke uitkomsten hoger beroep
De procedure in hoger beroep is vrijwel hetzelfde als in beroep (eerste aanleg). De beslissing op uw hoger beroep kan zijn dat:
- uw hoger beroepschrift gegrond wordt verklaard. Dit betekent dat de rechter u in het gelijk stelt en vindt dat de uitkeringsinstantie een verkeerde beslissing heeft genomen.
- uw hoger beroepschrift ongegrond wordt verklaard. Dit betekent dat de rechter u niet in het gelijk stelt. De argumenten uit uw hoger beroepschrift zijn dan niet voldoende om de beslissing van de uitkeringsinstantie te vernietigen.
- uw hoger beroepschrift niet-ontvankelijk wordt verklaard. Dit betekent dat u niet aan de formele eisen hebt voldaan, bijvoorbeeld doordat het hoger beroepschrift niet op tijd was ingediend of de griffierechten niet zijn betaald. Er wordt dan niet inhoudelijk naar uw hoger beroep gekeken.
Wanneer uw hoger beroep gegrond is, zal de uitkeringsinstantie een nieuwe beslissing moeten nemen. Daarbij moeten zij de uitspraak van de rechter naleven. In sommige gevallen zal de rechter zelf de beslissing nemen.
Als u ook in hoger beroep geen gelijk heeft gekregen, is er geen extra beroepsprocedure meer mogelijk. Alleen in uitzonderingsgevallen kunt u naar de Hoge Raad (cassatie). Uw advocaat vertelt u precies wat de gevolgen van de uitspraak in hoger beroep zijn en of u in cassatie kunt gaan.
Bijstand van een advocaat uitkeringen
Wilt u hoger beroep aantekenen tegen een afwijzing van uw beroep? Een advocaat uitkeringen van het LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!
Wacht dus niet tot de hoger beroepstermijn is verlopen en neem direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.