Mijn WW uitkering is door het UWV geweigerd of stopgezet. Wat moet ik doen?


Omschrijving situatie

U bent uw baan kwijtgeraakt en wilt een WW uitkering van het UWV ontvangen, maar die wordt geweigerd. Of u ontvangt al een WW uitkering, maar die wordt door het UWV stopgezet of verlaagd. Dit heeft direct gevolgen voor uw inkomen! Als u het niet eens bent met het besluit van het UWV is het raadzaam om een gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Onze advocaten hebben veel ervaring en dat vergroot uw slagingskans bij het maken van bezwaar tegen het besluit. Neem direct contact op met de intakebalie van Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaten.

Uw aanvraag voor een WW uitkering is afgewezen
Het UWV kan menen dat u geen recht heeft op een WW uitkering. In ieder geval moet u voldoen aan de voorwaarden die door het UWV worden getoetst:

 • U bent verzekerd voor werkloosheid (dat betekent dat uw werkgever de premie voor de WW uitkering inhield op uw bruto-loon. Op deze manier bent u als werknemer verzekerd voor de WW).
 • U verliest 5 uur of meer van uw arbeidsuren per week en u hebt geen recht op loon over die uren.
 • U bent direct beschikbaar voor betaald werk.
 • U moet minimaal 26 weken hebben gewerkt in de 36 weken voordat u werkloos werd (wekeneis).
 • U bent niet verwijtbaar werkloos geworden (het wordt gezien als verwijtbaar/eigen schuld als u zelf ontslag nam of als u op staande voet bent ontslagen).

Uw WW uitkering is stopgezet of verlaagd
Als u een uitkering van het UWV krijgt, moet u voldoen aan de plichten die het UWV stelt. De belangrijkste zijn:

 • U moet (tijdig) een gewijzigde situatie in uw situatie doorgeven (bijvoorbeeld als u gaat samenwonen, gaat werken, op vakantie gaat, een andere uitkering krijgt etc.).
 • U accepteert passen werk.
 • U gaat naar de afspraken met het UWV.
 • U werkt mee als er onderzoek naar uw situatie wordt gedaan.

Conflict met UWV
Regelmatig ontstaan conflicten tussen WW gerechtigden en het UWV. Onderwerp van die conflicten is vaak dat niet voldaan wordt aan de uitkeringsvereisten. Zo kan er discussie ontstaan over verwijtbare werkloosheid of het niet-voldoen aan de wekeneis. Een advocaat staat u bij in bezwaar als u volgens het UWV geen recht hebt op een uitkering. Of als u zich volgens het UWV niet aan de plichten bij een WW uitkering houdt.

Neem contact op voor direct advies

Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook op basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.