Kan mijn schuld bij het UWV worden kwijtgescholden?


Omschrijving situatie

Heeft u teveel uitkering van het UWV ontvangen, of ten onrechte een uitkering ontvangen? Dan eist het UWV dat bedrag van u terug. Het UWV regelt de aanvraag en betalingen van verschillende uitkeringen, zoals de WW, WAO, WIA, Ziektewet, IOW of Wajong.

Schuld UWV kwijtschelden
Soms kan het UWV uw schuld geheel of gedeeltelijk kwijtschelden. Dan moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • U moet zich minimaal 3 jaar aan de betalingsregeling van uw schuldsaneringsplan houden. U mag maar 1 keer een betalingsachterstand van maximaal 6 maanden hebben gehad. Die achterstand moet u wel op tijd met rente hebben terugbetaald.
 • Uw (gezamenlijke) inkomen is minimaal 3 jaar niet hoger geweest dan 90% of 95% van de bijstandsnorm. Het gaat om het inkomen van u en uw partner samen.Welke termijn en welk percentage voor u gelden, hangt af van de hoogte van uw schuld bij UWV en van de hoogte van het bedrag dat u maandelijks aan UWV betaalt.

Let op: is uw schuld bij UWV ontstaan omdat u zich niet heeft gehouden aan uw informatieplicht? Dan geldt bij deze voorwaarden een periode van 5 jaar. Is uw schuld na 1 januari 2013 ontstaan? Dan geldt een periode van 10 jaar. Vraag bij het UWV naar de precieze voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.