Ik moet mijn uitkering terugbetalen, wat kan ik ertegen doen?

Ik moet mijn uitkering terugbetalen, wat kan ik ertegen doen?

U ontvangt een uitkering van de gemeente of het UWV en u heeft een brief ontvangen waarin staat dat u uw uitkering moet terugbetalen. U bent het hier niet mee eens en u wilt weten wat u ertegen kunt ondernemen. Wilt u advies op maat over uw situatie? Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Jan ontvangt een bijstandsuitkering de gemeente Amsterdam. Hij ontvangt een brief over zijn uitkering: hij heeft een te hoog bedrag ontvangen in de maand april en hij moet daarom een deel van zijn uitkering terugbetalen. Jan is het niet eens met de beslissing van de gemeente Amsterdam en dient daarom een bezwaarschrift in.

Uitkering terugbetalen

Er zijn meerdere redenen waarom een uitkeringsinstantie bepaalt dat u (een deel van) uw uitkering moet terugbetalen. Dit kan gaan om de volgende situaties:

  • U ontving een te hoog bedrag.
  • U heeft fraude gepleegd
  • U ontving uitkering terwijl de uitkering al was beëindigd.
  • Het voorschotbedrag was te hoog.

Is het terugbetalen van de uitkering terecht?

Niet in alle gevallen is de beslissing dat u een bedrag terug moet betalen terecht. De uitkeringsinstantie ontvangt bepaalde informatie van instanties als de Belastingdienst en het UWV. Op basis van die informatie controleert de uitkeringsinstantie of het bedrag dat u aan uitkering ontvangt terecht is.

Maar het komt voor dat de ontvangen informatie niet volledig of correct is. In dat geval zou u de uitkering onterecht terugbetalen en dat levert financiële problemen op. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met een advocaat bezwaar uitkeringen. Een advocaat kan de beslissing van de uitkeringsinstantie beoordelen en een bezwaarschrift indienen.

Bezwaarschrift indienen

Als u het niet eens bent met de genomen beslissing dan kunt u een bezwaarschrift indienen. In het bezwaarschrift maakt u kenbaar dat u het niet eens bent met de genomen beslissing over de uitkering terugbetalen. U verzoekt de uitkeringsinstantie om nog eens naar de genomen beslissing te kijken.

Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!

Het is belangrijk om in het bezwaarschrift goede argumenten aan te voeren: u wilt de uitkeringsinstantie ervan overtuigen om de genomen beslissing te veranderen. Een advocaat helpt u bij het opstellen van een bezwaarschrift. Onze advocaten weten welke argumenten de grootste slagingskans geven in uw zaak. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen. Neem direct contact op met de intakebalie van .

Voorlopige voorziening

Een bezwaarschrift indienen zorgt er niet voor dat u zich niet hoeft te houden aan de genomen beslissing. Een bezwaarprocedure duurt vaak veel te lang. Als u een groot bedrag aan uitkering moet terugbetalen, wilt u snel een beslissing van de rechter. Bijvoorbeeld dat de terugbetaling van de uitkering wordt uitgesteld. Dit is een voorlopige voorziening. Onze advocaten informeren u hier graag over, neem daarom contact op met de intakebalie.

Bijstand van een advocaat

Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van de gemeente of het UWV over uw uitkering? Een advocaat van het LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op! Neem direct contact op met de intakebalie.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

    Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
    8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.