Ik word verdacht van uitkeringsfraude, wat kan ik doen?

09.08.2019

Ik word verdacht van uitkeringsfraude, wat kan ik doen?

U ontvangt een brief van uw uitkeringsinstantie waarin wordt aangegeven dat u wordt verdacht van uitkeringsfraude. Hierdoor heeft u onterecht een uitkering ontvangen of het bedrag dat u aan uitkering ontvangt is te hoog. Daarom start de uitkeringsinstantie een onderzoek. U wilt weten wat u kunt doen. Wordt u door de gemeente beschuldigd van fraude met uw bijstandsuitkeringneem dan direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Jantine ontvangt een bijstandsuitkering. Ze ontvangt een brief van de gemeente dat er een onderzoek naar bijstandsfraude wordt gestart. Er zijn tips binnengekomen over de financiële situatie van Jantine en de gemeente vermoedt dat Jantine werkt en haar inkomsten niet meldt.

Uitkeringsfraude houdt in dat u niet eerlijk bent geweest over uw situatie: u heeft bijvoorbeeld uw inkomen niet gemeld of u heeft niet aangegeven dat u samenwoont. Hierdoor ontvangt u ten onrecht een uitkering of u ontvangt een te hoog uitkeringsbedrag. Of u de informatie wel of niet opzettelijk verzwijgt maakt niet uit.

Uitkeringsfraude

Er zijn meerdere situaties waarin een uitkeringsinstantie u kan verdenken van fraude:

 • U geeft bepaalde inkomsten niet of niet volledig opgeeft. Dit kan gaan om inkomsten uit werk, erfenis of spaargeld.
 • U geeft aan dat u alleen woont maar u woont samen.
 • Uw kinderen staan wel ingeschreven bij u maar ze wonen niet bij u.
 • Het adres dat u opgeeft bij uw uitkeringsinstantie is niet het adres waar u woont.

Al deze situaties leiden er mogelijk toe dat u een te hoog uitkeringsbedrag ontvangt.

Verdacht van uitkeringsfraude, en nu?

Als er bij de uitkeringsinstantie een vermoeden van uitkeringsfraude bestaat, dan wordt er een fraudeonderzoek gestart. Doel van het onderzoek is om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen over uw situatie en om te bepalen of u fraudeert.

In sommige gevallen wordt u uitgenodigd voor een gesprek waarin u kunt aangeven wat uw situatie is. Maar in andere gevallen zijn de vermoedens zo sterk dat de uitkeringsinstantie onaangekondigd bij u langs kan komen voor een huisbezoek.

In sommige situaties wordt er zelfs een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Dat is mogelijk als er het vermoeden bestaat dat u ten onrechte een groot uitkeringsbedrag heeft ontvangen. In dit geval wordt het onderzoek uitgevoerd door sociale rechercheurs: zij hebben meer opsporingsbevoegdheden. In sommige gevallen kan u met camera’s in de gaten worden gehouden of uw telefoon wordt afgeluisterd!

Als u wordt verdacht van uitkeringsfraude is het verstandig om zo snel mogelijk een advocaat in te schaken die verstand heeft van fraudezaken. Deze advocaat weet wat u kunt doen en staat u bij. De advocaten aangesloten bij het LBBU zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan. Neem contact op met de LBBU intakebalie!

De gevolgen van fraude met een uitkering

De gevolgen van fraude met een uitkering hangen af van de situatie. Zo kan het zijn dat u het ten onrechte ontvangen bedrag moet terugbetalen, of u krijgt een boete ter hoogte van het gefraudeerde bedrag. Als blijkt dat u de uitkering ten onrechte ontvangt dan wordt de uitkering stopgezet.

Is het niet de eerste keer dat u fraude met een uitkering heeft gepleegd? Dan is het mogelijk dat u een bepaalde periode geen uitkering krijgt.

Officier van Justitie

Als het bedrag aan uitkeringsfraude € 50.000,- is of hoger, dan wordt er een proces-verbaal opgemaakt. Er wordt aangifte gedaan en u moet naar de strafrechter. De mogelijke gevolgen hiervan zijn een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf.

Wordt u verdacht van uitkeringsfraude, neem dan direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.4

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.