Moet ik meewerken aan een huisbezoek als ik een uitkering ontvang?


Omschrijving situatie

Als u een bijstandsuitkering aanvraagt of ontvangt, dan kan de gemeente u vragen om mee te werken aan een huisbezoek. Een huisbezoek kan bijvoorbeeld plaatsvinden:

 • als u door een handicap aan huis gebonden bent en een voorziening wilt aanvragen;
 • tijdens de aanvraag voor een bijstandsuitkering om vast te stellen hoe u woont en wat de samenstelling van uw huishouden is;
 • als u al een bijstandsuitkering heeft om te onderzoeken of u nog recht heeft op een bijstandsuitkering en of de hoogte van uw bijstandsuitkering nog klopt.

Toestemming huisbezoek
U mag een huisbezoek weigeren; de ambtenaren hebben uw toestemming nodig om binnen te komen. Maar als u weigert kan de gemeente niet vaststellen of u recht heeft op een uitkering. Dat kan dan betekenen dat de gemeente uw aanvraag voor een bijstandsuitkering afwijst of uw bijstandsuitkering stopzet of verlaagt.

Regulier of strafrechtelijk huisbezoek
Bij een regulier huisbezoek controleert een medewerker van de gemeente of u de juiste informatie heeft gegeven. Bijvoorbeeld over de samenstelling van uw huishouden. Dit betekent niet dat u ergens van verdacht wordt.

Een strafrechtelijk huisbezoek vindt plaats als er een duidelijk vermoeden is van fraude. Sociaal rechercheurs voeren dit huisbezoek uit. Dit zijn ambtenaren met een opsporingsbevoegdheid.

Uitkering afgewezen of verlaagd door huisbezoek

Heeft u vragen naar aanleiding van een huisbezoek? Of is uw bijstandsuitkering afgewezen, stopgezet of verlaagd door een huisbezoek? Neem dan direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.