Advocaat bij bijstandsfraude

Omnius heeft 19 advocaten uitkeringen

Bijstandsfraude betekent dat u tegen de gemeente niet eerlijk bent over uw (financiële) situatie. En hierdoor onterecht een bijstandsuitkering of een te hoge bijstandsuitkering krijgt. Het maakt voor de gemeente niet uit of u dit met opzet doet of per ongeluk.

Er is sprake van bijstandsfraude in de volgende gevallen:

 • U geeft inkomsten uit werk, erfenis of spaargeld niet of niet juist op.
 • U woont samen, maar u geeft op dat u alleen woont.
 • U woont op een ander adres dan dat u heeft opgegeven.
 • Uw kinderen staan bij u ingeschreven maar zij wonen niet bij u.

Als de gemeente vermoedt dat u uitkeringsfraude pleegt, doet zij een fraudeonderzoek. Bij een fraudeonderzoek verzamelt de gemeente zoveel mogelijk informatie over uw situatie. U kunt een uitnodiging voor een gesprek krijgen, maar als de aanwijzingen sterk zijn kan de gemeente ook onaangekondigd bij u langskomen (huisbezoek) en onderzoek doen.

De advocaten aangesloten bij het LBBU zijn gespecialiseerd in fraudezaken en kunnen u daarom uitstekend bijstaan. Neem contact op met de LBBU intakebalie!

Strafrechtelijk onderzoek

Als de gemeente vermoedt dat u langere tijd hebt gefraudeerd en onterecht een groot bedrag aan bijstand heeft ontvangen, dan kan er een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door sociale rechercheurs, die meer opsporingsbevoegdheid hebben. Het is goed mogelijk dat u mensen bij u aan de overkant van de straat ziet posten, of dat uw buren worden ondervraagd. Het is zelfs mogelijk dat u door camera’s in de gaten wordt gehouden of dat uw telefoon wordt afgeluisterd.

Gevolgen fraude

 • U moet het bedrag terugbetalen dat u ten onrechte aan uitkering hebt ontvangen.
 • U krijgt een boete die net zo hoog is als het gefraudeerde bedrag.
 • Krijgt u onterecht een uitkering, dan wordt deze onmiddellijk stopgezet.
 • Krijgt u teveel uitkering, dan wordt uw uitkering verlaagd.
 • Pleegt u meermalen fraude, dan loopt u het risico dat u een bepaalde periode helemaal geen uitkering meer krijgt.
 • Heeft u voor meer dan € 50.000,- gefraudeerd, dan maakt de sociale recherche een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal gaat naar de Officier van Justitie, waarbij aangifte wordt gedaan. U moet dan voor de strafrechter verschijnen en kunt veroordeeld worden. U kunt dan een boete, een taakstraf of een gevangenisstraf krijgen. Dit alles kan tot gevolg hebben dat u een strafblad krijgt.

Tips bij verhoor door de sociale recherche of politie

 • U bent niet tot antwoorden verplicht. Iedere verdachte heeft het recht om te zwijgen.
 • Beroep u op uw zwijgrecht totdat u in de gelegenheid bent geweest om een advocaat te raadplegen. Verklaren kan dan altijd nog.
 • Een advocaat van het LBBU kan u verdedigen als het tot een strafzaak komt en u voorzien van het beste juridische advies.

Neem direct contact op met LBBU

Wordt u door de gemeente beschuldigd van fraude met uw bijstandsuitkering, neem dan direct contact op met de LBBU intakebalie. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 64
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 116 950 87

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Al een brief ontvangen? Vul dan het contactformulier hier in.

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe


verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaten?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaten voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaten behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.5

Over ons

Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaten is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een Omnius sociaal zekerheidsrecht advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.