Hoe vraag ik een bijstandsuitkering aan?


Omschrijving situatie

Het hangt van de gemeente waarin u woont af hoe u een bijstandsuitkering aanvraagt. Soms moet u de aanvraag rechtstreeks bij de gemeente indienen, maar vaker doet u de aanvraag via de website werk.nl van het UWV. Het UWV stuurt de aanvraag dan weer door naar uw gemeente. Uw gemeente bepaalt of u recht heeft op een bijstandsuitkering en is de instantie die de uitkering maandelijks uitkeert.

Gemeente beslist over bijstandsuitkering
De gemeente neemt een beslissing over uw aanvraag voor een bijstandsuitkering. U ontvangt binnen 8 weken een brief met het besluit van de gemeente. Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan staat in de brief de hoogte van uw uitkering en ontvangt u het bedrag op uw rekening. In de brief staat ook wat u moet doen om werk te vinden en welke hulp u daarbij krijgt. Verder moet u rekening houden met de verplichtingen die bij de uitkering komen en wat er gebeurt als u uw afspraken niet nakomt.

Niet eens met besluit gemeente

Bent u het niet eens bent met het besluit van de gemeente over uw bijstandsaanvraag? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Dit kan ook als u vindt dat u te lang op een beslissing moest wachten.

Lees hier meer over de Bijstandsuitkering en wat u kunt doen tegen een besluit van de gemeente.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.