Hoe wordt de mate van arbeidsongeschiktheid voor de WIA bepaald?


Omschrijving situatie

Kunt u na 2 jaar ziekte niet of niet volledig aan het werk? Dan krijgt u een keuring van uitvoeringsorganisatie UWV. De UWV-arts en de arbeidsdeskundige bepalen uw eventuele arbeidsongeschiktheid.

UWV-arts bekijkt hoeveel u nog kunt werken
U bespreekt uw lichamelijke of psychische problemen met de arts van UWV. Daarna stelt de arts vast welke werkzaamheden u wel en niet aankunt. En of uw problemen tijdelijk of blijvend zijn.

Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankunt
Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u (gedeeltelijk) kunt werken, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen. En wat dat betekent voor uw inkomen. Bij loonverlies van meer dan 35% krijgt u recht op een WIA-uitkering. De WIA uitkering is te verdelen in twee soorten, namelijk de WGA en de IVA. Waar u recht op heeft, hangt ervan af of u in de toekomst kunt werken.

Loonverlies
Loonverlies is het loon dat u door ziekte of handicap minder kunt verdienen dan voordat u ziek werd. De UWV-arts en de arbeidsdeskundige stellen uw arbeidsongeschiktheid vast aan de hand van het loonverlies. Is het loonverlies minder dan 35%, dan krijgt u geen WIA-uitkering.

Loonverlies van 35% of meer

De WIA regelt een inkomen bij:

 • Loonverlies van minstens 35% maar minder dan 80%. U valt onder de WGA.
 • Loonverlies van minstens 80% met een redelijke kans op herstel. Uw arbeidsongeschiktheid is tijdelijk. U valt onder de WGA.
 • Loonverlies van minstens 80% met weinig of geen kans op herstel. U valt onder de IVA.

U ontvangt een uitkering die is gebaseerd op uw laatstverdiende loon.

Loonverlies van minder dan 35%
Bij een loonverlies van minder dan 35% bent u volgens de WIA niet arbeidsongeschikt. U gaat (weer) aan het werk en blijft in dienst van uw werkgever. Samen met uw werkgever bekijkt u hoe u kunt blijven werken.

Neem contact op voor direct advies

Heeft u vragen of bent u het niet eens over de manier waarop het UWV uw aanvraag voor een WIA uitkering in behandeling neemt, neem dan direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook op basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.