De Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) zorgt voor inkomen voor arbeidsongeschikte personen. Als u door ziekte niet meer in staat bent te werken, kunt u soms aanspraak maken op een WIA-uitkering. U moet meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn om aanspraak te maken op de uitkering. De WIA is de opvolger van de WAO. Voor oude gevallen geldt de WAO nog wel (als u arbeidsongeschikt raakte vóór 1 januari 2004). De aanvraag voor een WIA uitkering dient u in bij het UWV.
Niet eens met besluit? Maak bezwaar!
Is uw aanvraag voor een WIA uitkering afgewezen of is uw WIA uitkering stopgezet, dan kunt u tegen dat besluit van het UWV in bezwaar gaan. Daarbij kunt u denken aan een besluit van het UWV, waarin wordt gesteld dat u minder dan 35% arbeidsongeschikt bent, terwijl u meent volledig niet meer te kunnen werken. U kunt het besluit van het UWV aanvechten via een bezwaarschrift of beroepschrift. Een bij het LBBU aangesloten advocaat helpt u hierbij. Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen.
De advocaat dient namens u een bezwaarschrift of beroepschrift in. Zo kan de beslissing worden aangevochten. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.
Let op: tegen een besluit moet u binnen zes weken bezwaar indienen. Na deze termijn wordt de beslissing definitief!
Soorten WIA uitkering
De WIA uitkering is te verdelen in twee soorten, namelijk de WGA en de IVA. Waar u recht op heeft, hangt ervan af of u in de toekomst kunt werken.
- De Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) is een uitkering voor personen die volledig arbeidsongeschikt zijn en waarbij de kans klein is dat u herstelt. De hoogte van de uitkering bedraagt 75% van het laatstverdiende loon.
- De Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) is een uitkering, die het inkomen aanvult wanneer u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en in de toekomst (waarschijnlijk) weer kunt werken.
Weigering WIA uitkering door UWV
Veel zaken gaan over de mate van arbeidsongeschiktheid. Uw arbeidsongeschiktheid moet uitgedrukt worden in een percentage. U voelt u misschien wel 100% arbeidsongeschikt, maar het UWV toetst de ongeschiktheid aan de hand van de verdiencapaciteit en functionele mogelijkheden. Men kijkt wat u nu nog zou kunnen verdienen en vergelijkt dat met uw inkomensverleden.
Deze omrekening van fysiek en mentaal welzijn naar een percentage is voor veel personen moeilijk te begrijpen. Daarnaast kan het voorkomen dat het UWV en de verzekeringsarts uw ziekte of beperkingen niet goed of zorgvuldig heeft meegewogen in het onderzoek naar de mogelijkheden. Het arbeidsongeschiktheidspercentage komt dan lager uit, waardoor mogelijk geen recht op uitkering ontstaat of een lagere uitkering. Tegen dit soort besluiten kunt u bezwaar aantekenen.
Bijstand van een advocaat WIA uitkering
Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV over uw WIA uitkering? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!
Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.
Pro deo advocaat
In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.