Kan ik met behoud van een WW uitkering een eigen bedrijf starten?


Omschrijving situatie

Als u een WW uitkering ontvangt, kunt een eigen bedrijf gaan starten. Dit heeft wel invloed op de hoogte van uw WW uitkering en u heeft altijd toestemming van het UWV nodig.

U heeft 2 mogelijkheden om met behoud van uw WW uitkering als zelfstandige te werken:

1. Met startperiode
Begint u als zelfstandige op of na de dag dat uw WW uitkering ingaat? Dan kunt u in aanmerking komen voor de startperiode. U krijgt dan voor een bepaalde periode minder WW uitkering, maar u mag alle beschikbare uren besteden aan uw bedrijf.

2. Zonder startperiode
Het UWV rekent het dagloon dat u in loondienst verdiende om naar een ‘fictief inkomen’. Afhankelijk van hoeveel uur per maand u aan uw bedrijf wilt besteden, trekt het UWV een deel van het fictieve inkomen van uw WW uitkering af. Dat is niet het bedrag dat u werkelijk verdient, maar het maakt voor het UWV niet uit of u als zelfstandige meer of minder dan dat bedrag verdient. De aftrek blijft dus ook staan als u minder dan dat bedrag verdient.

Vraag voordat u uw eigen bedrijf gaat starten goed naar de voorwaarden van het UWV. U loopt anders kans dat het UWV uw WW uitkering stopzet.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.