Wat zijn mijn plichten bij een bijstandsuitkering?


Omschrijving situatie

Bij een bijstandsuitkering horen verplichtingen. Zo heeft u bijvoorbeeld een sollicitatieplicht. Ook moet u de gemeente de juiste informatie geven.

Verplichtingen bij bijstandsuitkering
Als u bijstand krijgt moet u:

 • ingeschreven staan als werkzoekende bij het UWV;
 • zo veel mogelijk in uw eigen onderhoud voorzien;
 • voldoen aan de sollicitatieplicht;
 • meewerken aan ondersteuning die de gemeente geeft, zoals een sollicitatiecursus;
 • de gemeente de juiste informatie geven (bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of inkomsten heeft, want dat heeft gevolgen voor de hoogte van de uitkering);
 • meewerken aan huisbezoeken en psychologische en medische onderzoeken.

Voldoet u niet aan deze verplichtingen? Dan kan de gemeente uw bijstandsuitkering verlagen of stopzetten.

Neem contact op voor direct advies

Heeft u niet aan de verplichtingen voldaan en is uw uitkering verlaagd of stopgezet? Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak. Bijna alle advocaten werken ook op basis van pro deo. We helpen bij uitkeringszaken van alle uitkeringsinstanties.

Zo kan het dus ook

Waarom LBBU?

U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Ons keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
 • Klanten staan centraal

  Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
  8.2

Over ons

LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

Bewaar uitkeringen
Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.