Uitkering terugbetalen

Als u een uitkering ontvangt dan kunnen er situaties ontstaan waarin u (een deel van) de uitkering moet terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat het ontvangen bedrag te hoog is of omdat u bepaalde informatie heeft achtergehouden. Moet u een uitkering terugbetalen, dan kan het zijn dat u het daar niet mee eens bent. In dat geval is het van belang om zo snel mogelijk een bezwaarschrift in te dienen, binnen de bezwaartermijn. Schakel zo snel mogelijk een advocaat bezwaar uitkeringen in zodat u advies krijgt over uw situatie. Via bezwaar of beroep kan de beslissing vaak worden teruggedraaid.


Carla ontvangt een bijstandsuitkering. Ze ontvangt een besluit van de gemeente over het terugbetalen van de uitkering: ze zou de uitkering onterecht hebben ontvangen. Carla is het niet eens met de beslissing en ze dient een bezwaarschrift in

Bezwaar tegen besluit over uitkering terugbetalen

Als u een besluit ontvangt over een uitkering terugbetalen, dan kan het zijn dat u het niet eens bent met deze beslissing. In dat geval kunt u een bezwaarschrift indienen. In het besluit staat bij welke instantie u het bezwaarschrift indient.

In het bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit. Als u bewijzen kunt aanvoeren, bijvoorbeeld loonstrookjes, dan voegt u deze bij het bezwaarschrift.

Daarnaast dient het bezwaar tegen het besluit uitkering terugbetalen aan een aantal formele vereisten te voldoen. Zo moet u het bezwaarschrift tijdig worden ingediend, dit betekent binnen zes weken nadat het besluit is genomen. Als u te laat bent met het indienen dan is de beslissing over het terugbetalen van de uitkering al definitief. Daarom is het belangrijk dat u snel handelt als u een besluit ontvangt over uw uitkering waar u het niet mee eens bent.

In het bezwaarschrift geeft u de redenen aan waarom u het niet eens bent met het terugbetalen van de uitkering. U wilt ervoor zorgen dat u de uitkering niet hoeft terug te betalen. Het is verstandig om een advocaat in te schakelen. Onze advocaten weten welke argumenten de grootste slagingskans geven in uw zaak. Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU! Vaak is de inzet van een advocaat voor u kosteloos. U hoeft slechts een kleine, geringe eigen bijdrage te betalen.

Uitkering terugbetalen vanwege uitkeringsfraude

Het terugbetalen van een uitkering heeft lang niet altijd te maken met fraude. In sommige gevallen was er een administratieve fout bij de uitkeringsinstantie, waardoor u een te hoog bedrag heeft ontvangen.

Soms gaat het bij een uitkering terugbetalen wel over fraude. Bijvoorbeeld omdat u niet eerlijk was over uw situatie: u heeft bepaalde inkomsten verzwegen. Het maakt niet uit of u de inkomsten opzettelijk of per ongeluk heeft verzwegen.

Er is bijvoorbeeld sprake van bijstandsfraude bij:

 • Niet of niet juist opgeven van inkomsten uit werk, erfenis of spaargeld.
 • U woont samen, maar u geeft op dat u alleen woont.
 • U woont op een ander adres dan u heeft opgegeven.
 • Uw kinderen staan bij u ingeschreven maar zij wonen niet bij u.

Het is verstandig om een advocaat in te schakelen als er een vermoeden is van bijstandsfraude. Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op! Belangrijk is om zo snel mogelijk in actie te komen: als u niet of te laat reageert op een besluit uitkering terugbetalen dan is het besluit al definitief.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 64
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom LBBU?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.4

  Over ons

  LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Bewaar uitkeringen
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.