IOAW uitkering

Voor oudere werklozen bestaat naast de IOW ook de IOAW uitkering. Als uw WW uitkering of WGA uitkering is beëindigd, komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAW uitkering. Deze uitkering is een aanvulling op uw (gezins)inkomen tot bijstandsniveau. Bij de IOAW worden de inkomsten van u en uw eventuele partner verrekend met de uitkering. Ook is de kostendelersnorm van toepassing op de uitkering, als u met meerdere personen in een woning woont. Er wordt niet gekeken naar uw vermogen, dus het hebben van een eigen huis of spaargeld is niet van invloed op de uitkering. De uitkering kan via het UWV of rechtstreeks bij de gemeente worden aangevraagd, maar het is de gemeente die uw aanvraag beoordeelt. De gemeente deelt de beslissing of u een IOAW uitkering krijgt aan u mee in de vorm van een besluit.

Niet eens met besluit? Maak bezwaar!

Heeft de gemeente uw IOAW uitkering gestopt of geweigerd? Dit heeft direct gevolgen voor uw inkomen. Laat een dergelijke beslissing daarom altijd beoordelen door een advocaat bezwaar uitkeringen. Onze advocaten helpen u graag! Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.

Voorwaarden IOAW uitkering

De gemeente kan menen dat u geen recht heeft op een IOAW uitkering. Deze beslissing kunt u aanvechten via een advocaat. In ieder geval moet u voldoen aan de voorwaarden die door de gemeente worden getoetst:

 • U bent geboren vóór 1 januari 1965.
 • U heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt.
 • U bent op of na uw 50e jaarwerkloos geworden en kreeg langer dan 3 maanden een WW-uitkering.

óf

 • U hebt op of na uw vijftigste recht gekregen op een WGA-uitkering (loongerelateerde werkhervattingsuitkering gedeeltelijk arbeidsongeschikten) en deze uitkering is beëindigd omdat u weer minder dan 35% arbeidsongeschikt bent.

Verplichtingen

Tijdens uw IOAW uitkering heeft u dezelfde plichten als die u tijdens uw WW uitkering of uw loongerelateerde WGA uitkering had, zoals

 • het actief zoeken naar en accepteren van passend werk;
 • het tijdig doorgeven van wijzigingen in de persoonlijke situatie als die van invloed kunnen zijn op de uitkering, bijvoorbeeld als u weer (meer) gaat werken;
 • toestemming vragen als u met vakantie wilt.

Heeft u foutieve gegevens opgegeven of heeft u niet voldaan aan uw (sollicitatie)verplichtingen? De gemeente controleert of u zich aan uw verplichten houdt. Als de gemeente een overtreding constateert, krijgt u tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete voor uitkeringsfraude. Als u te veel uitkering heeft ontvangen, moet u dat bedrag terugbetalen. Raadpleeg dus direct een advocaat. Een advocaat bezwaar uitkering IOAW helpt u bezwaar in te dienen en de uitkering te verkrijgen of te behouden.

Bijstand van een advocaat IOAW uitkering

Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van de gemeente over uw IOAW uitkering? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!

Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 64
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom LBBU?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Bewaar uitkeringen
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.