Voor oudere werklozen bestaat naast de IOAW ook de IOW uitkering.Voor oudere werklozen die 60 jaar of ouder zijn, bestaat de mogelijkheid na de WW uitkering of loongerelateerde WGA uitkering een IOW uitkering aan te vragen. De IOW (Wet inkomensvoorziening oudere werklozen) is een tijdelijke regeling die voorziet in een inkomen tot aan de AOW-leeftijd voor werkloze ouderen. Na afloop van uw WW moet u de IOW uitkering zelf aanvragen bij het UWV. Ontving u de loongerelateerde WGA uitkering, dan krijgt u vanzelf bericht van het UWV over een aanvraag IOW. Het UWV deelt de beslissing of u een IOW uitkering krijgt aan u mee in de vorm van een besluit.

Niet eens met besluit? Maak bezwaar!

Heeft het UWV uw IOW uitkering gestopt of geweigerd? Dit heeft direct gevolgen voor uw inkomen. Laat een dergelijke beslissing daarom altijd beoordelen door een advocaat bezwaar uitkeringen. Onze advocaten helpen u graag! Neem direct contact op met de intakebalie van LBBU.

Voorwaarden IOW uitkering

Het UWV kan menen dat u geen recht heeft op een IOW uitkering. Deze beslissing kunt u aanvechten via een advocaat. In ieder geval moet u voldoen aan de voorwaarden die door het UWV worden getoetst:

Voorwaarden aanvraag IOW-uitkering na loongerelateerde WGA

 • U was 60 jaar of ouder toen de WGA uitkering begon.
 • Uw WGA-uitkering begon na 31 december 2007 en vóór 1 januari 2020.
 • U heeft de maximale duur van de loongerelateerde WGA uitkering bereikt.

De loongerelateerde WGA-uitkering is gekoppeld aan het loon dat u verdiende voordat u ziek werd.

Voorwaarden aanvraag IOW uitkering na WW

 • U was 60 jaar of ouder toen u werkloos werd.
 • Uw WW-uitkering begon na 30 september 2006 en vóór 1 januari 2020.
 • U heeft de maximale duur van de WW uitkering bereikt.
 • U kreeg langer dan 3 maanden WW, omdat u aan de jareneis voldeed. Of u heeft na 3 maanden WW uitkering nog het restant van een eerdere WW-uitkering gekregen.

Let op: had u een WW-uitkering voordat u arbeidsongeschikt werd? Dan heeft u alleen recht op een IOW uitkering in de volgende situatie:

 • U werd werkloos na 30 september 2006.
 • U was op de 1edag van uw werkloosheid 60 jaar of ouder.

Hoogte IOW uitkering

Uw IOW uitkering is nooit hoger dan 70% van het minimumloon. Bij de vaststelling van de hoogte van de uitkering wordt rekening gehouden met uw inkomen (bijvoorbeeld uw pensioenuitkering). Het UWV kijkt hierbij niet naar uw eigen vermogen of het inkomen en het vermogen van uw partner. Anders dan bij de IOAW betreft het een individueel recht en is het dus niet afhankelijk van eventuele gezamenlijke huishouding.

Verplichtingen

Tijdens uw IOW uitkering heeft u dezelfde plichten als die u tijdens uw WW uitkering of uw loongerelateerde WGA uitkering had, zoals

 • het actief zoeken naar en accepteren van passend werk;
 • het tijdig doorgeven van wijzigingen in de persoonlijke situatie, als die van invloed kunnen zijn op de uitkering, bijvoorbeeld als u weer (meer) gaat werken.
 • U moet uw vakantie wel van tevoren bespreken met UWV.

Heeft u foutieve gegevens opgegeven of heeft u niet voldaan aan uw (sollicitatie)verplichtingen? Het UWV controleert of u zich aan uw verplichten houdt. Als zij een overtreding constateert, krijgt u tijdelijk minder of geen uitkering en/of een boete. Als u te veel uitkering heeft ontvangen, moet u dat bedrag terugbetalen. Raadpleeg dus direct een advocaat. Een advocaat bezwaar uitkering IOW helpt u bezwaar in te dienen en de uitkering te verkrijgen of te behouden.

Bijstand van een advocaat IOW uitkering

Wilt u bezwaar indienen tegen een beslissing of handeling van het UWV over uw IOW uitkering? Een advocaat van LBBU verdedigt graag uw belangen en komt daadwerkelijk voor u op!

Wacht niet tot de bezwaartermijn is verlopen en neem direct contact op met de intakebalie van LBBU. De juristen van de intakebalie geven u een eerste gratis advies en zoeken indien nodig een advocaat uit ons netwerk voor uw zaak.

Pro deo advocaat

In uitkeringszaken werken veel advocaten ook op basis van een toevoeging, pro deo dus. U betaalt dan een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomen, maar alle andere kosten worden door de overheid betaald. Uw advocaat regelt de toevoeging voor u en bespreekt met u de mogelijkheden zodra hij uw zaak in behandeling neemt. Neem bij vragen direct contact met ons op.

 

Wij helpen u graag!
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 64
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 512 MB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom LBBU?

  U kunt nu direct contact opnemen met de intakebalie van LBBU voor juridisch advies of voor het opstellen van een bezwaarschrift voor uw uitkering. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste advocaat bij u in de buurt zo snel mogelijk contact met u opneemt.

  De aangesloten advocaten van LBBU behandelen ook zaken op basis van pro deo. Uw advocaat bekijkt of u hiervoor in aanmerking komt en verzorgt uw eventuele aanvraag voor deze gesubsidieerde rechtsbijstand.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Ons keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 50 advocaten
  • Klanten staan centraal

   Wij stellen onze rechtzoekende klant centraal en behandelen uw zaak met zorgvuldigheid
   8.2

  Over ons

  LBBU is het kwaliteitsnetwerk van advocaten die gespecialiseerd zijn in uitkeringen. Vind hier een antwoord op uw vragen over bezwaar en beroep voor uitkeringen. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een specialist bij u in de buurt. U kunt gebruik maken van een kosteloze intake en zeker zijn van een snelle reactie van een gespecialiseerde advocaat.

  Bewaar uitkeringen
  Op deze website vindt u belangrijke informatie en alles wat u moet weten over de verschillende uitkeringen, welke soorten er zijn en wie het besluit over de toewijzing van de uitkering neemt. Wij hebben alle mogelijke omstandigheden voor u op een rij gezet. Zo weet u wat een LBBU advocaat voor u kan betekenen.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.